zondag 26 oktober 2014

Ajax wint na vier weken zonder zege wel van Go Ahead Eagles

Ajax heeft zaterdagavond tegen Go Ahead Eagles voor het eerst in vier weken weer een wedstrijd gewonnen. De Amsterdammers boekten in eigen huis een moeizame 3-1 zege.
Anwar El Ghazi opende vroeg in het duel de score namens de thuisploeg waarna Fernando Lewis de gelijkmaker liet aantekenen.
In de tweede helft bezorgden Arek Milik en Lasse Schöne de wisselvallig spelende ploeg van coach Frank de Boer de drie punten.
Door de winst blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, dat een punt meer heeft dan de nummer twee. De Eindhovenaren gaan zondag op bezoek bij FC Utrecht.
Sinds de winst op NAC Breda bijna een maand geleden speelde Ajax twee keer gelijk in de competitie tegen PEC Zwolle en FC Twente. Tussendoor werd een punt gepakt bij APOEL Nicosia en verloren van FC Barcelona in de Champions League.

Knullig balverlies

In een poging de kansloze nederlaag van dinsdag bij de Spanjaarden weg te poetsen, begon Ajax sterk aan het duel met Go Ahead. In de eerste twintig minuten kreeg het al drie goede kansen.
Davy Klaassen maaide volledig langs de bal na zeven minuten, maar El Ghazi was even later wel trefzeker. De rechtsbuiten benutte de rebound nadat Milik de bal op de paal schoot. El Ghazi miste daarna nog een enorme kans.
Go Ahead vocht zich na 25 minuten spelen terug in de wedstrijd. Eerst schoot Deniz Türüc van grote afstand op de lat en vervolgens maakte Lewis gelijk. De aanvaller profiteerde optimaal van knullig balverlies van Jairo Riedewald en schoof de bal na een goede pass van Sander Duits simpel langs Ajax-doelman Jasper Cillessen.
Riedewald was één van de vier nieuwe namen in de basis. Ook Stefano Denswil, Nicolai Boilesen en Milik stonden in tegenstelling tot de wedstrijd in Camp Nou aan de aftrap. Dat ging ten koste van Niki Zimling, Niklas Moisander, Nick Viergever en Kolbeinn Sigthorsson.

Slordig

De aanpassingen zorgden er wellicht voor dat Ajax na de gelijkmaker even de kluts kwijt was. Go Ahead was aan het einde van de eerste helft een korte periode zelfs de betere ploeg, maar maakte daar geen gebruik van.
In de tweede helft was het spel van Ajax bij vlagen iets beter, maar het was vooral aan een slimme actie van Milik te danken dat de voorsprong er kwam. De Pool kroop handig naar de eerste paal en tikte een voorzet van Ricardo van Rhijn binnen in de 56e minuut.
Dat doelpunt gaf Ajax wat lucht, maar zekerheid over de zege was er nog allerminst. Het spel van de landskampioen bleef slordig en Go Ahead knokte om die reden door voor een punt. De treffer van Schöne na slecht uitverdedigen van de bezoekers zorgde pas in de 75e minuut voor opluchting in de Arena.
In het restant van de wedstrijd ontbeerde Ajax de klasse om verder uit te lopen. Trainer De Boer mag zich gelukkig prijzen dat zijn team na een zware serie wedstrijden een op voorhand makkelijke week wacht. Dinsdag is SV Urk de tegenstander in de KNVB-beker en volgende week zaterdag volgt een thuisduel met FC Dordrecht.
bron: NU.nl/Charlie Bootsman