dinsdag 21 oktober 2014

Auw! Dat komt hard aan!

Auw! Dat komt hard aan!

PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen (2e van links) was na de verloren IJsselderby tegen Go Ahead Eagles aardig gefrustreerd. Foto: PRO SHOTS

Toeschouwer zijn bij een sportwedstrijd is niet geheel zonder risico. Als je niet oplet kan het zomaar gebeuren dat je een bal, cricket bat of voet tegen je giechel aankrijgt. Zo was Bram van Polen zeer gefrustreerd na de verloren IJsselderby tegen Go Ahead Eagles, dat de aanvoerder van PEC Zwolle de bal keihard de tribune inschoot. Hij raakte daarbij een oudere man, die met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Maar Van Polen is niet de enige sporter die een fan ‘te grazen neemt’.

‘Dubbelslag’ Woods
Dat een golfbal hard aan kan komen ondervond een Duitse toerist afgelopen maart tijdens de World Golf Championships  in Florida. De man zag tijdens het openingsschot van Tiger Woods de golfbal recht op zijn gezicht afkomen en hield een gapende hoofdwond over aan de gebeurtenis. Het was sowieso niet de dag van Woods. Nadat hij de Duitser geveld had, deed de golfer het tijdens de derde hole nog eens dunnetjes over. Ditmaal raakte Woods een schouder van een toeschouwer. Naast excuses ontving ook deze fan een gesigneerde handschoen van de topsporter. Woods is niet de enige golfer die af en toe een bal het publiek inslaat. Zo zal de Australische golfer Robert Allenby zal zijn swing op de Australian Masters van 2010 nog lang herinneren. Zijn bal ging niet richting de hole, maar week af en raakte een verbaasde toeschouwer. Die werd afgevoerd met een golfkarretje.

Heetgebakerde Fransman
 
Bram van Polen is niet de enige voetballer die een gevaar oplevert voor omstanders. Gaston Sessa kan er namelijk ook wat van. De doelman van het Argentijnse Boca Unidos trapte de bal in de slotfase van het verloren uitduel met Independiente Rivadavia vol in het gezicht van een ballenjongen en kon met rood inrukken. Maar de gevaarlijkste voetballer is ongetwijfeld Eric Cantona. De Fransman deelde in 1995 een trap uit aan Crystal Palace-fan Matthew Simmons, nadat de Fransman met rood van het veld was gestuurd. In een interview uit 2011 vroeg de BBC de Fransman naar zijn hoogtepunt. Zijn antwoord: ,,Toen ik die kung fu-trap uitdeelde aan die hooligan. Zulke mensen horen niet bij het voetbal. Ik denk dat het voor veel mensen een droom is om zo iemand te schoppen. Ik heb het maar voor hen gedaan. Het gaf een speciaal gevoel.”

Muziekje erbij? Bij tennis loopt het publiek normaal gesproken niet zoveel gevaar. Het zijn meer de ballenjongens die goed moeten opletten. Zo kreeg tijdens de Australian Open van dit jaar een ballenjongen tijdens de wedstrijd David Ferrer tegen Florian Mayer de tennisbal hard in zijn gezicht van laatstgenoemde. De professionele jongen geeft echter geen krimp.

Ook Novak Djokovic en Boris Becker overkwam het ooit in hun loopbaan dat ze de ballenjongen hard raakte. Het komt wel eens voor dat toeschouwers bij het tennis slachtoffer worden van een scheldkanonnade.

Het bekendste voorbeeld hiervan is een uitbarsting van onze landgenoot Robin Haase tijdens het altijd rumoerige Rosmalen Open. Tijdens de wedstrijd tegen de Rus Evgeni Donskoi in 2013 ergerde Haase zich kapot aan muziek die op stond. Schreeuwend verzocht hij om de muziek zachter te zetten. ,,Zet die muziek uit!” schreeuwde Haase naar een toeschouwer op het centrecourt.

Wél een petje Cricket een beschaafde sport? Vergeet het maar. Dirk Welham, een voormalige testspeler voor Australië is tijdens een wedstrijd zó kwaad dat hij even wegloopt om af te koelen. Dit lukt hem echter niet. Bij zijn rentree op het veld wil hij uit pure woede tegen een hek aanslaan. Welham schampt het houtwerk echter, waardoor zijn cricket bat vol in het gezicht van een nietsvermoedende vrouw komt.

Ze krijgt wel zijn petje. Dat dan weer wel. De cricketfans in Australië kunnen overigens niet op veel sympathie rekenen van Kevin Pietersen. De voormalige cricketspeler van Engeland heft zojuist een biografie uitgebracht waarin hij niets of niemand spaart. De Australische cricketfans noemt hij de ergste ter wereld. Hij en het Engelse team werden continu beschimpt als ze ‘down under’ moesten spelen.

‘Missile’ nu zelf geveld Aroldis Chapman, pitcher van de Cincinnati Reds, kreeg afgelopen maart in de partij tegen de Kansas City Royals een bal met een snelheid van 160 kilometer per uur vol in het gezicht. Het incident vond plaats tijdens de zesde inning, toen Royals hitter Salvador Perez de bal recht in het gezicht van de 26-jarige Cubaan gooide. De medische teams van beide ploegen én zijn vader snelden af op de ‘The Cuban Missile’, die meteen werd afgevoerd richting het ziekenhuis. Daar werden zware breuken boven zijn neus en linkeroog vastgesteld. Chapman zou wel altijd bij bewustzijn zijn gebleven. Na het incident besloten beide coaches in overleg met de scheidsrechters om de wedstrijd in de Cactus League te stoppen. De spelers van beide ploegen waren te aangedaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten